Header Ads

Kaçma Birader Film incelemesi


Son yıllarda Türk filmlerinin engellenemez sayı artışı devam ediyor. Eskiden Türk filmleri birçok sebepten dolayı izleyici çekemez, ön yargıyla yaklaşılırken artık Türk sineması ciddi anlamda gelişen bir sektör haline geldi. Geçtiğimiz sene tam 136 yeni Türk filmi vizyona girdi ve toplamda 34 milyon seyirci ile diğer 400 yabancı filmden daha fazla hasılat elde etmeyi başardı.








KAÇMA BİRADER - FİLM ELEŞTİRİSİ

Türk filmlerinin bu yükselişinin iyi olduğu kadar kötü yanları da var elbette. Birçok kaliteli fikir ve yapım artık eskiye göre daha rahat onay alıp çekime başlanabiliyor. Bu işin iyi tarafı. Kötü tarafı ise birçok ‘ucuz’ diyebileceğimiz film artık inanılmaz düşük bütçe ile ters orantıda inanılmaz yüksek hasılat elde ettiği için ucuz filmler de mantar gibi çoğalıyor. Her sene bunların birçok örneğini görüyoruz, çoğu gişede batıyor, bir kısmı ise battıktan sonra internette meşhur oluyor.
Türk sinemasının son dönemde iki türe feci şekilde odaklandığını söyleyebiliriz; korku ve komedi. Bu ikisi arasında da kalite farkı var tabii. Bu hafta vizyona giren 2 Türk filmi de komedi türünde. Kaçma Birader, hem oyuncu kadrosu hem de hikayesi ile Ali Kundilli 2’ye göre bir tık daha kaliteli gözüken komedi filmi.






Emrah Kaman ile Murat Emre Kaman kardeşlerin senaryosunu yazdığı Kaçma Birader, Böcek Film’in yapımcılığında vizyona giriyor. Filmin yönetmenliğini Murat Emre Kaman ve Defne Deliormanlı yapıyor. Bu noktada bir parantez açalım, filmin danışman yönetmeni ya da bir diğer adıyla genel yönetmeni Ömer Faruk Sorak. Bu da zaten Böcek Film isminin sebebini açıklıyor.
Kaçma Birader’in oyuncu kadrosu ise kaliteli isimlerden oluşuyor; Zafer Algöz, Melek Baykal, Emre Kaman, Algı Eke, Cihan Ercan ve Necip Memili. Yozgat’ta yaşayan ve belediye otobüsü kullanan Muammer, en küçük oğlu İstanbul’a, Taksim’e kaçınca ailesini de yanına alarak Taksim’in yolunu tutar. Yolu Yozgat belediye otobüsü ile tuttuğunun da altını çizelim. Aile, tek bir fotoğraf üzerinden Taksim’de ayrılır ve küçük oğlanı bulmak için Taksim’de girilmedik sokak bırakmazlar.
Aslında konu olarak pek de ilgi çekici değil. Ancak film, komedi dozu ve kalitesi bakımından çok önemli bir noktada yer alıyor. Filmin başından itibaren seyirciyi güldürmeyi başardığını, birçok sahnede ise kahkahalar attırdığını söyleyebilirim. Özellikle filmin ilk yarısından yaklaşık bir 10 dakika öncesine kadar o kadar çok güldürüyor ki, tempoyu yüksekten normal seviyeye getirdiğinde hayal kırıklığı yaşıyorsunuz.




Filmin komedi seviyesi sadece küfür üzerine kurulu olmadığı, espriler diyalog ve hareketlere çok iyi bir şekilde saklandığı için de biraz önce dediğim gibi komedi kalite çizgisini geçmeyi başarıyor. Bu anlamda son dönemde gittiğim en başarılı komedi filmlerinden biri olmayı başardı. Çok film yok gerçi bu listede. Ancak Cem Yılmaz filmlerini her zaman diyaloglara saklanan zeki esprilerden dolayı sevmişimdir. Kaçma Birader de buna bir tık yakın bir film.
Oyuncu kadrosunda saymadığım Nejat Uygur (torunu) ve Alina Boz var. Ancak işin lezzeti biraz da konuk oyuncularda yer alıyor. Teoman, Funda Arar ve Ayhan Sicimoğlu filmde cameo diyebileceğimiz, kısa ama önemli sahnelerde yer alıyor.
Kaçma Birader, kaliteli Türk komedi filmi arayanlar, hikayeye önem vermese de çok ucuz komedi istemeyenler için çok uygun bir film. Senaryo olarak dediğim gibi bir şey katmıyor olsa da güldürmeyi başarıyor. Eğer senaryoyu bu komedi düzeyinde tutup izleyiciye önemli mesajlar da verebilen seviyeye çıkarsalardı (herhangi bir konuda akılda kalması yeterli) o zaman çok önemli bir işe imza atmış olurlardı. Şimdilik sadece iyi bir komedi filmi olmuş. Bu hafta sinemada eşiniz, sevgiliniz, aileniz ya da arkadaşlarınızla gülmek istiyorsanız Kaçma Birader tam size göre.


[review] [content title="1FilmDizi.Blogspot.Com.Tr" label="Toplam Puan"]OYUNCU KADROSU, KOSEVIYESI, SADECE KÜFÜRLE GÜLDÜRMEMESI VE EN ÖNEMLISI BAŞTAN SONA KOMIK OLMASIYLA KAÇMA BIRADER HAFTANIN ÖNE ÇIKAN FILMI. [/content] [item value="8"]Seneryo[/item] [item value="7"]Görsel Efektler[/item] [item value="7"]Ses[/item] [item value="8"]Oyuncu Puanları[/item] [item value="8"]Site Puanı[/item] [/review]

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.