Header Ads

ÇİZGİ ROMAN 101: DARKSEID KİMDİR?

DC Evreni'nin en önemli ve en güçlü kötülerindenDarkseid'ı bilmeyen çizgi roman okuru yoktur.
DC Evreni'nde çok büyük yer kaplasa da 1970 yılında hiç beklenmedik bir çizgi romanda,Superman's Pal Jimmy Olsen'da ortaya çıktı. Karakterin yaratıcısı ise çizgi roman tarihinin bana göre en önemli ismi olan Jack KirbyMarvel'da Stan Lee ile yaşadığı fikir ayrılıklarından sonra DC'ye transfer olan ve kafasındaki yeni karakterleri yaratmak için istediği ortamı bulan Jack Kirby hiç vakit harcamadan işe başladı. Fourth World adını verdiği tanrılardan oluşan bir dünya yarattı. Eski tanrıların yok olduğu, yeni tanrıların ortaya çıktığı bu hikayenin temeli aslında Marvel'da çalıştığı dönemde yazdığı Asgardian Gods adlı hikayeden geliyor. Asgardlı tanrılar yerlerini yeni karakterlere bırakacaktı fakat Stan Lee'nin engeline takıldı.
Bir efsanenin doğduğu sayı
Yeni tanrılar iki farklı gezegende yaşıyorlar. Cenneti temsil eden New Genesis ve cehennemi yansıtan Apokolips. Jack Kirby'den sonra gelişmeye devam eden yeni tanrılar her geçen yıl daha derin hikayelere sahip oldular. Apokolips'i oldukça despot bir diktatör olarak yöneten Darkseid ömrü boyunca tek bir şeyin peşinde oldu, Anti-Life Equation. Bunu kısaca canlılardaki özgür iradenin kaynağı olarak açıklayabiliriz. Eğer canlılarda özgür irade olmazsa hiçbiri Darkseid'a karşı gelemez ve boyun eğmek zorunda kalırlar! Anti-Life Equation'ın peşinde geçen hayatı onu gezegenimize getirdi. "Boom Tube" adı verilen
geçitler ile Dünya'ya sık sık geldi ve gücün kaynağını aradı. Ziyaretlerinin çoğunu Parademons adındaki sadık askerlerden oluşan ordusuyla yaptı. Fakat her seferinde Superman ve Justice League tarafından durduruldu.


Darkseid'ın güçleri Superman'e oldukça benziyor. Tıpkı onun gibi ölçülemeyecek kadar fiziki güce, dayanıklılığa sahip. Gözlerinden Omega Beam adını verdiği ve lazeri ateşleyebiliyor. Bu lazer değdiği kişiyi yok edebilecek kadar kuvvetli.
Bugüne kadar ondan kaçabilen iki kişi oldu, biri Batman diğeri de The Flash. Fakat Darkseid'ın bu inanılmaz güçleri onu tehlikeli kılan özellikler arasında aslında alt sıralarda yer alıyor. Darkseid'ın asıl korkulması gereken gücü insanları manipüle edebilmesi, dirençlerini kırması, zayıf yönlerini kullanarak kendi adına fark ettirmeden işlerini hallettirebilmesi. Darkseid çoğu zaman planlarını kendisi yerine başkasına yaptırmayı, insanları manipüle etmeyi tercih eden bir lider. KalibakDesaadGranny Goodness veFemale Furies onun kirli işlerini yapanlar arasında en önemli isimler.

Kalibak vs Orion
Darkseid Dünya ile uğraşmadığı zamanlarda New Genesis ile ilgileniyor. Her ne kadar aralarında barış antlaşması imzalanmış olsa da dediğimiz gibi Darkseid bizzat müdahale etmiyor. Mister MiracleBig Barda ve Darkseid'ın öz oğlu Orion onun gölgeler içerisinde yürüttüğü planlarını durdurmak için ellerinden gelenleri yapıyorlar. Jack Kirby aslında Fourth World hikayesini dramatik bir şekilde Orion ve Darkseid'ın birbirlerini öldürmesi ile tamamlayacaktı fakat ne yazık ki ömrü yetmedi.
Darkseid hakkında daha fazla bilgi almak için şu çizgi romanları okuyabilirsiniz;
- The Great Darkness Saga
- JLA: Rock of Ages
- New Gods
- Final Crisis
- Cosmic Odyssey

Doğruyu söylemek gerekirse Darkseid'ın DC Evreni'nde geldiği yerden oldukça memnunum. Bütün büyük evrensel olaylarda çok büyük rolü olan harika bir kötü karakter. Ayrıca New 52 öncesinde Omega ışınları ile Batman'i de öldürmeyi başardı daha ne yapsın! Gerçi tam öldürmek denmez ama...


Final Crisis

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.