Header Ads

HEAVY RAİN - PLAYSTATİON 4 İNCELEME


HEAVY RAİN - PLAYSTATİON 4 İNCELEME

Heavy Rain bundan altı yıl önce piyasaya sürüldüğünde büyük övgüler almıştı. Quantic Dream'in Fahrenheit'ın ardından piyasaya sürdüğü Heavy Rain, hikayesindeki şaşırtıcı noktaları, müthiş grafikleri ve garip kontrollerine rağmen oyuna fazlasıyla uyum sağlayan karakterleriyle PlayStation 3 platformunun kesinlikle satın alınması gereken oyunlarından biri olmuştu.
Aradan geçen altı yılda Quantic Dream, Beyond: Two Souls'u yine PlayStation 3 için piyasaya sürerken, Sony ise yeni oyun konsolu PlayStation 4'ü satışa sundu ve konsol piyasasını eline geçirdi denebilir. Quantic Dream de boş durmadı ve Detroit adlı yapımla PlayStation 4'ü fethetmeye hazırlanıyor.
Fakat bu arada da Beyond: Two Souls ve Heavy Rain'i sabit 30 FPS ve 1080p desteğiyle PlayStation 4 için piyasaya sürmeyi de ihmal etmedi. İyi mi yaptı kötü mü yaptı konusu tartışılabilir bir konu tabii. Gelin isterseniz biraz tartışalım.
heavy-rain-ps3-2
Öncelikle Heavy Rain'in en büyük iki eksiğinden bahsedelim. Aslında biri Heavy Rain piyasaya sürüldüğü tarihten beri bilinen bir durum: seslendirme.
Gerçekten bu oyunun belki de en kötü yanı seslendirmedeki başarısızlığı olsa gerek. Hele oyunun başındaki alışveriş merkezi sahnesinde oğlunuza seslendiğiniz sahne, defalarca YouTube üzerinde parodilerin hazırlanmasına sebep olmuştu. Bu konuda herhangi bir geliştirme yapılmamış durumda.
Bir diğer problem ise yapımın kontrollerinin tabir-i caizse "kütüklüğü". Eskiden bir şekilde hikayenin etkisi ve o dönem bu tarz oyunların hiç bulunmaması, bu konunun üzerinde fazla durulmamasına sebep olmuştu. Fakat oyunu birkaç kez bitiren benim için gerçekten zorlayıcı bir deneyim oldu diyebilirim. Tabii ilk kez oynayanlar için de hoş bir sürpriz olmayacağı kesin.
Bunların haricinde ise elimizde müthiş bir senaryo, insanı şoke eden ters köşeleriyle gerçekten A+ bir oyun duruyor. Yalnızca hikayesi için bile en azından iki üç kez oynayabileceğiniz bir yapım ve tek kişilik oyunlarda bu tarz bir artıya rastlamak pek de mümkün değil. Genelde bir kez oynayıp kenara atarsınız ama Heavy Rain kendini baştan aşağı en azından 3 kez oynatabilecek kadar iyi bir hikayeye sahip.
Yaptığınız seçimler ve Quick Time Event yani QTE'lerdeki tepki oranınıza göre hikayenin gidişatı tamamen değişikliğe uğruyor ve örneğin bir karakteri (ki 4 karakter var.) kaybedebiliyorsunuz. Evet, bir tuşa eksik bastınız diye sahne baştan oynanamıyor. O karakter orada ölüyor ve oyuna onsuz devam ediyorsunuz. Bu da hikayenin bir bölümünün sırlar perdesi arasında kalmasına sebep oluyor. İnsan o karakterin hikayesinin devamını merak ediyor.
Heavy Rain (PS4 version)
Tabii bazı karakterler ölemiyor onu belirtelim. Yani spoiler vermemek adına çok detaya giremeyeceğim ama en azından ana karakterinizin zaten ölemeyeceğini, ölürse oyunun biteceğini söyleyebilirim.
Heavy Rain'in senaryosu 2.000 sayfadan oluşan bir senaryo ve bunu özetlemeyi de çok planlamıyorum açıkçası. Fakat şunu söyleyebilirim ki, Mars Ailesi'nin dramına tanıklık ediyoruz. Daha oyunun en başında mutlu mesut aile tablosu bile bir anda cehenneme dönüyor ama gerçekten daha önce hiç oynamamış olanlar için bu güzel ters köşelerin sürprizlerini bozmak istemiyorum.
Yine de Origami Killer adlı bir seri katilin ortalıkta gezdiğini ve dört ana karakterimizle bu katilin kim olduğunu çözmeye çalıştığımızı söyleyerek içinizi rahatlatayım.
Heavy Rain, daha önce hiç oynamamış olanlar için mutlaka denenmesi gereken, PlayStation 3'te oynayanlar için ise hiçbir yenilik getirmediği ve hikayedeki ters köşeler bilindiği için hiçbir anlam ifade etmeyen bir yapım olarak karşımızda duruyor.
Daha önce oynadıysanız ve defalarca bitirdiyseniz zaten uzak durmanız gerekiyor çünkü grafikler gerçek anlamda bazı noktalarda daha kötü bile görünebiliyor. Bunun kararını da aşağıdaki videoyu izleyerek kendiniz verebilirsiniz tabii.
Eğer konudan haberiniz yoksa mutlaka ama mutlaka oynamanız gerekiyor. İnteraktif film kavramını hayatımıza sokan Quantic Dream'in şaheserlerinden biri, PlayStation 4'ü ziyaret etmişken gerekli saygıyı göstermemek olmaz tabii..
Görüşmek üzere..
[review]
  [content title="1FilmDizi.Blogspot.Com.Tr" label="Toplam Puan"] Heavy Rain'in grafikleri kimilerine göre PlayStation 3'ten daha kötü görünse de, kaplamaların artışı oyuna büyük bir derinlik katmış durumda. Fakat oynanıştaki 'katılık' insanı biraz zorluyor diyebilirim. Kısacası Heavy Rain, altı yıllık bir oyun olduğunu her fırsatta gösteren ama hiç denememiş olanlar için bulunmaz nimet değerinde bir oyun.[/content]
  [item value="8"]Seneryo[/item]
  [item value="8"]Görsel Efektler[/item]
  [item value="10"]Ses[/item]
  [item value="9"]Karakter Puanları[/item]
  [item value="9"]Site Puanı[/item]
[/review]


Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.