Header Ads

THE WALKING DEAD: "CONQUER" SEZON FİNALİ İNCELEMESİ


Negan mı? Hiç sanmıyorum dostlar...

Aşağıdaki yazıda bol bol hem diziden hem de ufak çapta çizgi roman serisinden SPOILER bulunmaktadır. Bu sebeple okurken dikkatli olun!

Öncelikle Negan mı? Hiç sanmıyorum. Bence karşımızdaki eleman Derek ya da onun çetesi Scavengers'tan biri. Wolves ile sonunda resmen tanıştık ve artık W'nun arkasındaki grup hakkında fikirlerimiz çok çok daha net. Dili pabuç kadar, saçı başı karışık bir eleman ile sarışın bir arkadaşının tüm avantajlarına rağmen Jedi Master Morgan Wan Kenobitarafından pataklanışını gördük. Kendisi bir bo-staff üstadı çıktı.
Bu karakterlerden konuşkan olanı neden Negan olamaz diye mini bir paragraf açmalı bence. Zira ilk sebep Negan'ı oynayacak bir aktör için herhangi bir haber çıkmadı, Rick'in seri boyunca karşılaştığı en büyük ve en tehlikeli düşman Negan. Üstelik tehlikelere karşı çok hazırlıklı ve kolay kolay da dayak yiyecek bir karakter değil. Hem de bu kadar önemli bir karakteri böylesine yavan bir sahne ile tanıtmak olmaz. Zaten Negan, Morgan'ın yardıma muhtaç haline rağmen sakin kalmasından işkillenirdi. Ben bütün sezon boyunca bize yedirilen Wolves mesajlarının sonunda çizgi romandaki Scavengers ekibine bağlanacağına inanıyorum bu sebeple. Bu arada yanlış anlaşılma olmasın, Morgan'ın iki laf ettiği o arkadaş da gayet korkutucu bir eleman ancak Derek de öyleydi.
The Walking Dead - Conquer Galerisi
The Walking Dead - Conquer Galerisi
The Walking Dead - Conquer Galerisi
"Conquer" yani fethetmek(bölümün adı buydu), yapımcıların yarattığı beklentilerin aksine savaş ve çatışma dolu bir 90 dakika sunmadı bize. Uzlaşı & barış üzerineydi. Bunu sadece Rick'i baz alarak söylemiyorum. Aiden'ın kankası Nicholas'ın Glenn'e yaptığı şerefsizlik ve Glenn'in her şeye rağmen bu arkadaşın kafasına sıkmaması, Peder Gabriel'in Alexandria'daki herkesin hayatını riske atması, Sasha'yı zihnen yok etmeye çalışması; fakat en sonunda Maggie'nin de aracılığı ile üçlünün bir huzur anına erişmesi... Morgan'ın sonunda Rick Grimes'ı bulması, hoş bu tam beklediği gibi olmadı ancak ne bekliyordun ki Morgan. İnsan hayatına çok değer vermeni yaşadığın şeyler sebebi ile anlayabiliyoruz, ama bu denli büyük bir şok yaşaman tuhaftı açıkçası. Rick'in çokça değişime uğradığını tahmin edemesen bile bunu beklemeliydin.
Bu arada sanırsam Peder Gabriel'in ve Nicholas'ın bu finali de sağ atlatmaları herkesin sinirlerini bir hayli bozmuştur. Hele ki Nicholas kesinlikle ölür de biraz içimizin yağları erir diye bekliyordum ancak olmadı. Neyse ki zombi ve tehlikeli insanlarla dolu bu dünyada sevdiğimiz karakterlerin değişmesi için bir hareket yeterli oluyor. Neticede dün herkes Carol'a gıcık iken bugün herkesin en sevdiği, bu dünyanın kurallarını en iyi anlamış olan da yine kendisi. Glenn ile Nicholas'ın kavgası da bu bölümün en zayıf anlarını oluşturdu. Glenn vurulduktan sonra nasıl bir anda ortadan kayboldu, zombilerin elinden nasıl kurtuldu hiçbirinin açıklaması yok. Zaten birinin ekranda öldüğünü görmediysek biliyoruz ki mucizevi bir şekilde kurtuldu ve beklenmedik anda dönecek. Bu hiç şaşmaz bir klişe.
Rick'in hikayesine yapılan sahne kesişleri ise hem kurgu olarak hem de anlatım olarak harikuladeydi. İnsanlar Rick hakkında konuşurken ve bizim ekibimiz Rick'i överken, Abraham'ın 'Rick bu dünyadaki her türlü b**a aşina" diyordu ve biz Rick'in Alexandria'ya sızan zombileri temizleyişini izliyorduk. Daha da spesifik olmak gerekirse bir zombiyi çıplak öldürüşüne şahit oluyorduk. Ve bunun da hemen ardından Wolves ekibinin Daryl ve Aaron'ın takip ettiği kırmızı yağmurluklu arkadaşı soğuk kanlı bir şekilde katledişini gördük. Glenn'den kaybettiği puanları Rick ile çatır çatır topladı dizi.
Grubun Rick'e ne kadar bel bağladığını görmek ve bunun sebeplerini dinlemek güzeldi. En çok eleştirilen karakterlerden biri olmasına rağmen Rick öyle ya da böyle ailesi(grubu) için her şeyi yapacaktır ve Alexandria'daki insanlar da Rick'in ailesine dahil olmayı başarabilirlerse kendilerini şanslı saymalılar. Grubun konuşmaları ve Deeana'nın en sonunda Rick'e verdiği "vur emri" gelecek sezon orada kimin borusunun öteceğine dair hoş bir dokunuştu. Aslında bu sahne genel olarak bizi Rick'in Alexandria'nın lideri olacağına hazırlamak adınaydı. Ancak zorla değil, insanların tercihiyle. Ama yanlış anlaşılmak da istemem, Rick'in liderliğinde bir demokrasi izleyeceğimizi hiç sanmıyorum. Bu da Alexandria'nın değişim hikayesi olarak 6. sezona konu olacak gibi geliyor bana. Zaten tahminlerim doğru çıkarsa Alexandria'yı yeni sezonda çok fazla sıkıntı bekliyor, hem de çok.
Sonunda Rick'in de sırtında zombi ile gelip akıllara kazınan sözleri de tuzu biberiydi bu bölümün. Sözünden geri dönmediği gibi ne özür diledi ne de yalan söyledi. Gerçekten de yalanlardan sıkılmış bir Rick vardı. Pete'in Deeana'nı kocasını yanlışlıkla da olsa öldürmesi ve Rick'in Deeana'nın izniyle bir an bile duraksamadan Pete'i kafadan vuruşu Glenn'in yapamadığını yapması oldu, üstelik de Rick'in liderlik yönteminin daha haklı ve doğru olduğunu kanıtlamış oldu diyebiliriz. Çünkü dünyanın bu halinde tek bir kanıt bile yeterli artık ve Deanna için de bence bu dönüşümün başlangıcı adına yeterince tetikleyici bir faktör. Glenn de bu iyi karakterli haline dikkat etmeli, başına bir iş gelebilir yakında. Öyle ya da böyle Negan bu hikayeye dahil olacak ve o günden itibaren kendisi için büyük endişeler duyacağız.
Ah tabii ki ninjamız, samurayımız sevgili Michonne'un da Rick'e ihanet ettiğine inanan yoktu herhalde. Onu bayıltmasının sebebi kendisinin de belirttiği üzere Rick'in iyiliği içindi. Ancak ne olursa olsun sonuna kadar da Rick ile. Bu sahneden sonra da bu güven üzerine bir daha asla bir sarsıntı yaşamayacağız, eminim. En azından Ezekiel isimli çok karizmatik bir abimiz de diziye dahil olana kadar diyelim.
Bu dünyanın kitabını yazmış ablamız Carol'a bir geri dönüş yaparsak, çizgi romanda buralara kadar Sophia geliyor ve Carl'ın kişisel gelişiminde büyük rol oynuyordu. Ancak yapımcılar bize Carl'ı sevdirmek yerine Carol'ı sevdirmeyi tercih ettiler. Bu oyunu da kazandılar. Sadece Pete'i tehdit edişi bile nefisti. Kaldı ki onu uyarmıştı, borcam(ya da her neyse o) tertemiz geri gelecekti veyahut Carol onu kendi elleri ile öldürecekti. Pete hemen yere attı borcamı, bir an keşke Carol'ın elinden çekseydi cezasını dedim. O yaşadığı sürece Rick'in sırtı güvende, bölümün başında Rick yeni uyanırken bunu gördük zaten. Seviyoruz seni Carol, on numara kadınsın. Hoş elinde olsa bizi bile çok yumuşaksınız bu dünya için deyip öldürürsün ya neyse. Ha unutmadan, "Çünkü bu insanların hepsi çocuk ve çocuklar hikayelerden hoşlanırlar". İnsan sarrafısın cidden.
Daryl Reyis ve Aaron ise kırmızı yağmurluklu birini o kadar takip edip sonra kaybettiler. Evet bu arkadaş Wolves ekibine yakalanan ve bölüm sonunda boğazı kesilen kişi, ismini dahi hiç öğrenemedik. Ancak Daryl ve Aaron'ın Wolves ekibinin tuzağına böylesine saçma bir şekilde yakalanışı üzdü beni. Aaron akıllı bir adam, kendi başının çaresine de bakabiliyor. Hele Daryl, her türlü şeyi yaşamış ve uyanık. Ancak gidip de bunun bir tuzak olabileceğini nasıl hiç düşünmediler anlamıyorum. Üstelik şüphelenmeleri için sayısız sebep vardı. Tuzak harekete geçti ortalık bir anda zombi doldu derken Daryl'dan bir 'Triple Kill' izledik; kendisi üç zombiye karizmatik bir şekilde tek attı. Ancak öyle ya da böyle Aaron ile bir arabanın içinde kapana kısıldılar. İki karakterimiz de bu kadar saf ve tecrübesiz değil, bu sahneye inanmakta güçlük çektim. Bana daha çok Morgan'ı ekip ile buluşturmak için seçilmiş aracı bir yöntem gibi geldi. Ha Morgan demişken, bu sefer de kendisini Matrix'ten Neo olarak gördük. Morgan olmasaydı Daryl ve Aaron, muhtemelen Alexandria'yı bir daha göremeyecekti.




Morgan'ın sonunda Rick'e kavuşması da ayrı mutluluk verici, fakat yara bere ve kan içindeki Rick'in Pete'i kafadan vurduğu ana tanık oldu kendisi. Rick'in Alexandria'sına hoş geldiniz mesajı verilmiş gibi hissediyorum. Morgan da ilk konuk oldu. Hayatını, evini, karısını ve oğlunu kaybeden Morgan'ın bu hayatta tanıdığı ve güvenebileceği son insan Rick'ti. Zaten büyük bir hırsla onu aramasını da buna bağlıyorum. Karakteri oynayan Lennie James de benimle bu konuda aynı fikirde ya da ben onunla aynı fikirdeyim.

Abraham ve Eugene arasındaki minik barış sahnesine de minik bir sempatik an diyelim. Onların da sıkıntısı böylece son bulmuş oldu ve gelecek sezon gereksiz dramlar yaşanmayacak bu ikili arasında.
Gelecek sezonda Wolves(bence Scavengers) çok önemli bir rol oynayacak ancak ekibimizin asıl düşmanları olmayacaklar muhtemelen. Çünkü Scavengers çizgi romanda çok kısa bir bölüme karşımıza çıkıyor ve kısa sürede Alexandria kapıları önünde çıkan silahlı çatışmada yok ediliyordu. Ha tabii ki sezonun geneline yayabilirler bu düşman ekibini, ancak bu grubun Alexandria için asıl önemi başka. Rick'in liderliğini perçinleyen bazı tecrübeler yaşamalarına sebep olacaklar ve üstüne burada çıkacak olan çatışma dev bir zombi sürüsünü de yanında getirecek. Sonra neler olacak neler, o çıtkırıldım duvarların neden güvenli olmadığını da göreceğiz gelecek sezon. Zaten Alexandria'ya geldiklerinden beri bunun altını birkaç defa çizmişlerdi.
[review] [content title="1FilmDizi.Blogspot.Com.Tr" label="Harika"] Bölüm bizi büyük çatışmalar ve kırılma anları beklentisine sokmuştu. Bunların hiçbirini yaşamadık ve çözüme kavuşmasını beklediğimiz her bir olay da barışçıl yöntemlerle çözüldü. Buna Pete'in öldürüşü de dahil. Finalin adı 'Fethetmek' olunca ister istemez büyük çatışmalar falan görmeyi bekliyorduk. Kaldı ki Rick bunun hesabını kitabını da yapıp herkesi bilgilendirmişti. Nitekim olmadı, ama sonunda yine kendisi haklı çıktı hem de güven oyu alarak. The Walking Dead'ten ilk defa böylesine hafif bir sezon finali izledik. Ancak ben tatmin oldum.[/content] [item value="8"]Seneryo[/item] [item value="9"]Görsel Efektler[/item] [item value="10"]Ses[/item] [item value="9"]Oyuncu Puanları[/item] [item value="10"]Site Puanı[/item] [/review]

Hiç yorum yok

Blogger tarafından desteklenmektedir.